fbpx

Ut av isolasjonen og inn i fellesskap og aktivitet

– Vi må samarbeide i bærekraftmål 17, skal vi klare å nå nye mål.

Unge har barndommen sin akkurat NÅ!

Vi har pratet med avtroppende prosjektleder for fritidskortet i Arendal kommune, Anne Marit Haslund, som gjerne deler sine erfaringer.

5 tips for å synliggjøre dine aktiviteter på friskus.com

Vips så var samfunnet åpnet opp igjen!
“Nå skjer det endelig noe”, tenker innbyggerne, men hva skjer?

Heile Sunnfjord trener

– I dag skal vi gjennom ei enkel og effektiv økt, informerer PT Eirik. I stuene rundt i Sunnfjord kommune tropper deltakere opp. Klare for en times tid etterlengtet aktivitet. Fra aktiv uke til nedstenging og avlysing.  Sunnfjord friskliv og frivilligsentral har...

Et slag for de digitale møteplassene

2021 starter med nok en dose sosial distansering. Det å presse ti venner ned i samme sofa for latter og bråk er kanskje ikke aktuelt for øyeblikket, men sosialt samvær er ikke dødt!

Blogg

Unge har barndommen sin akkurat NÅ!

Unge har barndommen sin akkurat NÅ!

Anne Marit Haslund, tidligere prosjektleder for fritidskortet i Arendal.

Avtroppende prosjektleder for fritidskortet i Arendal kommune, Anne Marit Haslund, er en av dem som har investert mye tid og ressurser på implementering av Fritidskort-ordningen. Det tar flere år å bygge opp gode støtteordninger og hun deler gjerne sine erfaringer med å gjøre det lettere for barn og unge å delta:

Noen av suksesskriteriene for å lykkes i denne type prosjekt er å være ydmyk. Skap relasjoner til klubber og lag tidlig, samt alle naturlige tverrfaglige samarbeidspartnere. Få på plass en effektiv digital løsning for tilgjengeliggjøring av aktiviteter og pengeutdeling. Vær der, svar på henvendelsene hele tiden og hjelp folk. Det tror jeg er veldig viktig. For, det er ikke deres prosjekt, det er vårt prosjekt. 

Verdens hyggeligste jobb

Siden oppstarten, har over 4300 barn og unge fra alle slags familier i Arendal benyttet seg av fritidskort-ordningen, og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, så positive at Haslund selv mener dette til tider har vært verdens hyggeligste jobb.

– Jeg har mottatt nesten bare hyggelige telefoner. Blant annet så er noen av tilbakemeldingene at om man har mange barn, så kan det være dette som skal være til for at tredje eller fjerdemann også kunne få gå på f.eks kulturskolen og spille piano, som de ellers ikke ville hatt anledning til. 

– En mamma sa det så veldig veldig fint. Hun sa: “Vet du hva? Nå har jeg jobbet her i alle år, jeg har bodd her i alle år, jeg har fått ungene mine her, og nå opplever jeg at jeg har fått noe tilbake kommunen”.

“Vet du hva? Nå har jeg jobbet her i alle år, jeg har bodd her i alle år, jeg har fått ungene mine her, og nå opplever jeg at jeg har fått noe tilbake kommunen”.

Mor I arendal kommune

En bred målgruppe

Arendal kommune har virkelig hatt muligheten til å gi noe tilbake til innbyggerne. Siden oppstarten av prosjektet, har det blitt delt ut over 5 millioner kroner til barn og unge i kommunen. Et av suksesskriteriene for at Arendal kommune har nådd ut slik de har gjort, har vært god forankring innad kommunen, samt bred markedsføring.

– Vi forsøkt å være god på markedsføring med å ha lokale barn og unge som vi har tatt bilder av, hvor vi har prøvd å vise mangfoldet i aktivitetstilbudene som er der ute. Vi har kjørt kampanjer bakpå bussene som har kjørt sentrumsnært, og vi vet at der har vi nådd mange. 

Fritidskortet har en stor og variert målgruppe. I arendal er det over 7000 barn og unge mellom 6 og 18 år. Utfordringer som språk og digital kompetanse kan hindre enkelte å utnytte tilbudet. 

Vi har oversatt informasjon til 6 forskjellige språk: Hvordan de kan hente fritidskortet, hvordan de kan betale med det etc. Vi ser at vi når mange fordi at vi har tverrfaglige møter med enhetene. NAV sosial, NAV flyktning, helsestasjon, ledelse i skolen etc. Vi har gått veldig bredt ut sånn at menneskene i vår kommune skal få litt eierskap til det selv. 

TIPS: Se våre instruksjonsvideoer på flere språk!

Ikke en konkurranse

Mye av det arbeidet som er lagt ned fra starten i Arendal kommune, har blitt videreført til flere at kommunene som er med i pilotprosjektet. Det er mye som skal gjøres internt for at en skal oppnå de målene en setter seg, og erfaringsdeling har vært en grunnpilar for Haslund og Arendal kommune gjennom hele prosjektet.

– Vi var veldig tidlig åpne på at det var bare å ta kontakt med oss, bruke det vi har laget for det det er verdt hvis det kunne hjelpe dem til å komme fortere i gang. Vi har ikke sett på det som konkurranse, men tenkt at dette her kommer barn og unge til gode. 

– Det handler om respekt for folket.

De unge har barndommen sin nå

Etter praten med Anne Marit, er det mye som vitner om at her er det mange mennesker som har vært i sving til beste for barn og unge og deres familier, både i Arendal, men også i andre kommuner som er med i pilotprosjektet. Tross alt arbeidet som er lagt ned, står nå fritidskortordningen i fare for å skrotes grunnet regjeringsskifte, og hun avslutter med en oppfordring til politikerne.

Jeg tenker at det ville være svært uheldig for barn, unge og de familiene der ute som vi vet har hatt et veldig godt utbytte av det. Det handler om respekt for folket. Det nitidige arbeidet man allerede har investert og lagt ned. River man bort dette ikke-stigmatiserende tiltaket nå, vil det ta lang tid å bygge opp andre støtteordninger.

Vi har jo ventet på at dette skal bli nasjonalt, sett frem til det. Ikke minst har vi sett frem til en mer normal hverdag, hvor vi kan lykkes enda mer med å inkludere barn og unge på sikt, slik at de selv opplever mestring i sine liv. 

Mange kommuner venter nå i spenning på om Fritidskort-prosjektet skal bli nasjonalt. Anne Marit med flere gleder seg veldig til de omkringliggende kommunene også kan delta.

5 tips for å synliggjøre dine aktiviteter på friskus.com

5 tips for å synliggjøre dine aktiviteter på friskus.com

Vips så var samfunnet åpnet opp igjen!
“Nå skjer det endelig noe”, tenker innbyggerne, men hva skjer?

Bruk bilder

Bruk et kjekt bilde som header på aktiviteten din, noe som viser hva aktiviteten går ut på! Bruk gjerne et du har tatt selv av aktiviteten, eller finn et bilde som illustrerer hvem dere er.

Et tips om dere mangler bilder, er å finne et bilde på en av de mange gratis-sidene på nettet. F.eks: unsplash.com

Mer bilder

Hæ? Var ikke forrige punkt om bilder? Joda! Men et bilde sier mer enn 1000 ord.

Om du har bilder fra tidligere, tilsvarende arrangementer, kan du laste dem opp på arrangementsiden.

Hjelp deltakerne å se hvor kjekt det er å være med på aktiviteten din!

Beskriv hva aktiviteten går ut på

Det er lettere å delta når du vet hva du går til! Beskriv hva aktiviteten går ut på, hva deltakerne kan forvente, og hva de evt bør ta med seg!

Andre ting som kan være fint å inkludere er en uttalelse fra noen som har deltatt før eller en personlig hilsen fra arrangøren.

Husk å dele opp i paragrafer for lettere leselighet.

Del arrangementet til sosiale medier

Klikk på facebook-ikonet under “del med venner” for å gå automatisk til facebook og dele arrangementet ditt!

Her kan du skrive en personlig oppfordring til dine venner på facebook.

Oppdater deltakerne (Send ut informasjon/påminnelser)


Det er lett å sende ut oppdateringer til deltakerne via meldinger på friskus, og deltakerne vil gjerne høre fra deg! En liten oppdatering om om været før turen, en påminnelse om tid og sted for oppmøte, eller bare si at arrangør gleder seg masse!

Heile Sunnfjord trener

Heile Sunnfjord trener

Håvard fra Puls smiler til kamera. Ved siden av ham står det "Heile Sunnfjord trener"

– I dag skal vi gjennom ei enkel og effektiv økt, informerer PT Eirik. I stuene rundt i Sunnfjord kommune tropper deltakere opp. Klare for en times tid etterlengtet aktivitet.

Fra aktiv uke til nedstenging og avlysing. 

Sunnfjord friskliv og frivilligsentral har til vanlig en aktiv ukeplan, men har som mange andre opplevd nedstengninger og avlysninger i forbindelse med pandemien. 

– Vi er litt i basseng, litt på tur og litt på treningssenter, og skal klatre litt fremover, men nå når koronaen er her, så får vi ikke gjort det, sier Camilla Søvig fra Friskliv og frivilligsenteret i Sunnfjord kommune. 

Ryggøvelser: sekundene tikker nedover, innsatsen skal det ikke stå på!

Camilla var selv med både på treningsøkten og å arrangere opplegget: Heile Sunnfjord trener.

– Dette opptaket her, og det som vi gjør nå, det er for alle.

Adresse: Heime. Slik er det for tiden, men aktivitet blir det likevel!

Samarbeid for et digitalt tilbud.

I samarbeid med PT Eirik fra Puls lagde de et opplegg alle kunne være med på – rett fra stuen sin. Man trengte ingen utstyr for å gjennomføre programmet. Økten ble filmet av Alf Vidar Snæland og distribuert gjennom arrangementet på sunnfjord.friskus.com

– Det e veldig bra! Roper Eirik og demonstrerer øvelsen på videoen.  

Kopierbar suksess.

I den tiden vi står i er det mange arrangører og kommuner som opplever de samme tingene: avlysninger og nedstenginger. Kreative og digitale  løsninger kan hjelpe å holde motet oppe mens vi venter på bedre tider. 

– Ingen hemmelige oppskrifter her, ein må jo berre hjelpe kvarandre no i denne tida, sier Camilla.

Gjennomført opplegg: Videoen inneholder både klipp og grafiske elementer.
Vil du rekruttere flere barn og unge til fritidsaktiviteter?

Vil du rekruttere flere barn og unge til fritidsaktiviteter?

Av: Camilla Mjøen Lien, prosjektleder og kommunikasjonsrådgiver i Friskus

Hvor enkelt er det å finne frem til fritidsaktiviteter i ditt nærmiljø? Vi har intervjuet Lene Sælen – styremedlem og tidligere prosjektleder i Friskus -, om hvordan vi kan rekruttere flere barn og unge til fritidsaktiviteter. 

–  Jeg møtte Sigrid (Gründer, red.anm.) i 2017 da vi begge var i mammapermisjon, og hun fortalte meg om prosjektet og visjonen om å gjøre det enklere og finne frem til fritidsaktiviteter. Jeg kastet meg med, og vi reiste land og strand rundt, etablerte flere testgrupper, og begynte å utvikle Friskus. 

Mye har skjedd siden den tid, og Lene har hatt mange samtaler med både kommuner, lag, organisasjoner, barn og ungdom. 

Engasjerer: –  Jeg er et godt eksempel på at denne tematikken angår og engasjerer oss alle, ler Lene, som har bakgrunn som fysiker med en doktorgrad i teoretisk kvantefysikk

– Hvilke generelle trender ser du er viktig for at man skal klare å rekruttere flere barn og unge til fritidsaktiviteter?

Lene behøver ikke tenke lenge på dette.

–Hvis informasjonen ikke er tilgjengelig digitalt, så finnes den ikke for unge i dag. Men det er ikke nok å «bare» være på nett. Det må være ett sted å finne all informasjon. Det må også være mulig å kommunisere – chatte eller sende melding. Dette er den kjente og trygge kommunikasjonsformen for unge. 

– Vi har hele tiden sagt til oss selv at det ikke holder å sette strøm på papir, det har tross alt vært prøvd mange ganger tidligere. Tilbakemeldinger og erfaring tilsier at det er ikke nok med en digital oppslagstavle. Plattformen må være interaktiv, slik at deltakere og arrangører kan kommunisere, og at oppfølging av deltakere og medlemmer kan foregå på samme sted. Det må også være enkelt for arrangører å samarbeide og gi et komplett aktivitetstilbud.

Tett samarbeid med skolene

Levanger ungdomshus har brukt den digitale aktivitetskalenderen sin i møte med ungdom. De har vært på besøk hos ungdomsskolen, og fått kalenderen opp på storskjerm både på lærerværelset og hvor ungdommene ferdes. 

– Når vi har vært rundt i klassene har vi laget et fengende rim som vi med overbevisning og stolthet har fått elevene til å gjenta i god rapper stil. Hensikten er at adressen skal feste seg til hjernen slik at ungdommene vil komme til å huske på det, det har fungert godt, forteller Vigleik Aaring, leder for Levanger ungdomshus.

– Vi hører gjenklangen i gangene når vi drar der ifra. «Levanger – dått – friskus – dått- kåm» – hehe, man må by på seg selv og det funker fjell.

Men hva med målgruppene som faller utenfor?

I følge Bufdirs ungdomspanel for en nasjonal fritidsordning, er blant annet dårlig økonomi og at foreldre har lite kjennskap til fritidstilbud, barrierer for at ungdom deltar på fritidsaktiviteter (Bufdir, 2021). I pilotprosjektet for Fritidskortet får alle barn mellom 6-18 år støtte hvert halvår for deltakelse i fritidsaktiviteter. Lene er ekstra opptatt av at vi må nå denne målgruppen.

 – I pilotkommunene ser man tydelig at dette er et treffsikkert tiltak – lag og organisasjoner får flere medlemmer, og gir tilbakemelding om at det er lettere for barn og unge å bli med på aktivitetene. Man slipper “klistremerket i panna”, forteller Lene. 

– Hva tenker du er det viktigste vi kan gjøre nå for å rekruttere flere barn og unge til fritidsaktiviteter under pandemien?

– Vi må fortsette arbeidet med å synliggjøre aktiviteter, og få informasjon ut til skoler, foreldre og til arenaer hvor ungdommer ferdes. 

Lene vil også oppfordre kommuner, lag og organisasjoner til å se på nye samarbeid med næringslivet, for å løfte frem aktivitetstilbudet. 

– Vi må også tenke at vi må gjøre en innsats for å løfte barn og unge inn i aktivitet – mange steder er det mye god dialog med næringsliv som også ønsker å bidra, og som kan tenke seg å gå inn med midler i møte med kommunen for å støtte barn og unges fritidsaktiviteter. Dette er en spennende vei som jeg synes vi bør forfølge – hvordan kan vi samarbeide mer, for å sikre at alle barn og unge har aktiviteter å delta på?

Avslutningsvis har Lene en oppfordring til alle som arbeider med barn og unge:

– Det er viktig at avlysninger ikke blir den nye pandemien. Og så synes jeg vi skal omfavne noen ting som COVID-19 har gjort lettere for oss – og det er å møtes digitalt.

Mer synlige med fritidskortet: – en klubb ringte og lurte på om det hadde skjedd en feil fordi de hadde opplevd en så stor økning i medlemmer. Men det var rett og slett at de er blitt mer synlige, forteller folkehelsekoordinator Marte Svantesvold. 
Et slag for de digitale møteplassene

Et slag for de digitale møteplassene

Av: Sigrid Eriksen, innholdsprodusent i Friskus

2021 starter med nok en dose sosial distansering. Det å presse ti venner ned i samme sofa for latter og bråk er kanskje ikke aktuelt for øyeblikket, men sosialt samvær er ikke dødt!

Det er lett å svartmale hele fjoråret. Avskrive det som pandemiåret 2020 – og vi skal slett ikke avskrive de mange, felles og individuelle, utfordringene vi har måttet stå i. Likevel er det viktig å huske de gode minnene, og sørge for at vi ikke mister håpet nå mens vi drøvtygger pandemitiden ut. De gode minnene skaper vi når vi tenker utenfor boksen, og lager sosiale møteplasser tross begrensningene!


Her er mine topp tre tips for digitale aktiviteter du kan arrangere i 2021: 

1. Digital Quiz!

Noen av de beste minnene mine fra 2020 er digital quiz med venninnegjengen! En sjanse til å dra børsten gjennom håret og eyelineren over vippekanten. Vi lager quiz for tur, og samles på video. Venninnene imponerer med stadig mer kreative quiztema. En venninne stiller obskure spørsmål om flypropeller, og vi gjetter vilt. En annen deler skjerm og har fått tilsendt bilder av bestemors gamle gårdsutstyr – vi må beskrive hva alt brukes til. Det er ikke så viktig hvem som vinner, vi koser oss uansett

Dette er en aktivitet som lett er overførbar til ungdomsklubber, speidergrupper, osv. Velg quiztema som engasjerer din gruppe, og inviter i deres foretrukne konferanse-app!

2. Spill sammen online!

2020 ble året for digitale opplevelser. Selv har jeg aldri spilt noe særlig med videospill, men i fjor fikk jeg for første gang selv oppleve den sosiale komponenten ved å spille “online”. Spillet Among us ble i 2020 en internett-trend, og vi slengte oss på. Vi samlet sammen venner og bekjente – digitalt – og prøvde å avsløre hvem som var undercover romvesen, mens avatarene våre løp desperat rundt i romskipets ganger. Diskusjonene gikk på felles “voice call”, og det var vanskelig å ikke bli engasjert når klokken tikket og man ville unngå å bli stemt ut i verdensrommets frosne vakum!

Det finnes mange online spill man kan invitere til – også gratis. Spill som har egen online versjon er for eksempel: Codenames og Drawful. Skap et spillerom og møt på deres foretrukne konferanse-app.

3. Videobesøk!

Året 2020 ble også året farmoren min lærte å bruke funksjonen for video-samtale på instagram! Det er vanskelig å besøke besteforeldre og andre som er i risikogruppen, så vi samlet samtlige barnebarn på videokonferanse på instagram (den eneste appen hun har på telefonen sin), og hadde “digitalt besøk”. Da kunne vi til og med få med oss tredjemann fra utlandet! Det var nok et lyspunkt i 2020 for både oss og henne! Kan tro vi var imponerte da hun fortalte at hun også hadde ringt søsteren sin i Drammen via instagram. Et hyggelig bilde å se for seg de to damene på nærmere åtti på på hver sin side av en smarttelefon.

Det er viktig å få sjansen til å være sosial. Både telefonvenner, men også videovenner, kan være det lille som utgjør en stor forskjell! 

Fjoråret var tungt, men det hadde vært tyngre uten mitt sosiale nettverk. Derfor vil jeg nå i begynnelsen av 2021 slå et slag for det digitale samværet. Det vi skaper ved å tenke utenfor boksen. Kanskje er det flere ting som kan arrangeres via video: strikkeklubb, leksehjelp, musikkundervisning, planteskole osv. Det viktigste er at vi står sammen, til vi igjen kan være sammen.

Om det er quiz, spill eller en videosamtale, er det viktig at vi genererer sosiale møteplasser! 


Trenger du tips til hvilke apper du kan bruke? 

Vi har samlet noen forslag til deg:

Intervjuserie: Ingvild Haram i Ålesund kommune

Intervjuserie: Ingvild Haram i Ålesund kommune

Ingvild Haram er konsulent/frivilligkoordinator på innbyggartorget i Brattvåg, dirigent i Haramsøy Skulekorps, og saman med leiargruppa i kommunalområdet Kultur og Medborgarskap er ho prosjektleiar for implementering av alesund.friskus.com i Ålesund kommune. Vi har tatt ein prat om frivilligheit i koronatid – og kva planar kommunen har for tida framover.

Haram fortel at Ålesund har fem frivilligsentralar, ein i kvar kommunehus – Sandøy, Haram, Ålesund, Ørskog og Skodje frivilligsentral. 

– Eg har vore med å pilotert alesund.friskus.com i gamle Haram kommune, for å prøve ut kommunikasjonsplattformen for «nye Ålesund Kommune» frå mai 2018- juni 2019. Då var eg prosjektleiar for dette. Eg har og jobba med alesund.friskus.com for Ålesund kommune når vi vart ei ny stor-kommune. Eg er «prosjektleiar» for implementeringa i Ålesund Kommune no, og jobbar elles i Innbyggartorget i Brattvåg, og som frivilligkoordinator.

Kvardagen har endra seg etter at koronaviruset braut ut, kan Haram fortelja.

– Ålesund sto på trappene til å lansera alesund.friskus.com i den store kommunen vår då korona slo til. Vi brukte då plattformen som ein «pangstart» for lanseringa og oppretta som mange andre «Koronahjelp i Ålesund». Det viser seg at svært mange er interesserte i å hjelpe. Så no er det på trappene for å lansere plattforma for ei normal verd. Det gleda eg meg til, seie ho.

Gleder seg til lansering «etter korona»

 

Korleis jobbar de med frivilligheit i kommunen?

 I Ålesund er det mange møter som skjer på frivilligsentralen, samt at mange stikk innom for ein prat, og dei arrangerar alt frå «mammagruppe» til kafé. Det same skjer på Ørskog Frivilligsentral. Desse to har egne lokaler der det er mange ulike aktivitetar i ein normal kvardag. Innbyggartorg i Brattvåg, Skodje og Sandøy har ikkje eigen sentral, men er saman med bibliotek og servicekontor og har tett samarbeid der. Vi får mange førespurnadar dagleg om hjelp, og det blir ei glede å få lansert ut plattforma «forbi korona» i Ålesund Kommune.

– Til vanleg er eg rundt omkring i «Gamle Haram Kommune» og møter folk heile tida. Nokre dagar må eg vere på kontoret for å gjere det naudsynte administrative arbeidet. Ellers driver eg eit prosjekt som no er på vent pga. korona, som heiter “Fole kjekt å møtast”. Dette er samarbeid med omsorgstenesta og biblioteket, og vi har møta på biblioteket. No er det stillare, og det gir meg tid til å førebu lanseringa «forbi korona», fortset ho.

Engasjerte: – Marit Elisabeth Tande var med meg å starta opp Friskus i Haram Kommune og var min samarbeidspartner der, samt i mange andre prosjekt i gamle Haram. Dyktig dame med mange gode kvalitetar, seier Haram.

Mange frivillige, få behov – heldigvis

 

Pågangen om å bidra har mellombels vore større enn behovet for hjelp, noko Haram er nøgd med. 

– Vi har fått mange frivillige som vil bidra i alesund.friskus.com allereie, men har lite oppdrag pr i dag. Nokre få frivillige oppdrag i samband med korona – heldigvis kan ein vel seie?

No ser dei fram til lanseringa av alesund.friskus.com slik dei hadde planlagt før korona. 

– Lansering av alesund.friskus.com er no på trappane, og vi skal ha møte for å planlegge dette. Vi har oppfordra arrangørane, som allereie har vore aktiv, om å arrangere digitalt – til dømes har det vore bamsejakt. Det har vore ymse aktivitetar som låg inne før koronatida, som sjølvsagt er avlyst eller utsett. Men har oppfordra alle lag og organisasjonar til å lage digitale møteplassar i denne tida. Sandøy frivilligsentral har og hatt teiknekonkurranse veit eg.

– Før korona satt inn vart det laga ein kommunikasjonsplan for lansering av Friskus, der vi hadde lagt inn alle datoar for både kurs og lanseringstid for både tilsette i kommunen, frivillige lag og organisasjonar og folket elles. Denne vart satt litt på vent, men no er vi i full planlegging igjen. Det er kjekt! Det var vi i «arbeidsgruppa» som den vert kalla, som arbeidde ut denne planen i samråd med ansvarleg person frå kommunikasjonsavdelinga i Ålesund Kommune. Denne arbeidsgruppa står pr. i dag av frivilligkoordinatorane i Ålesund kommune, som jobbar ved dei fem respektive Innbyggartorga i kommunen, og vi gleda oss over at det snart er klart for å sette inn nye datoar i kommunikasjonsplanen, og endeleg få lansere alesund.friskus.com slik som vi tenkte frå starten. Vi gleda oss stort til å få ein heilskapeleg aktivitetsoversikt i Ålesund Kommune, avsluttar Ingvild Haram.

Godt oppmøte på samling i Ålesund oktober 2019. Nå gleder de seg til å komme i gang etter korona.

Mer fra oss?

Ønsker du oppdatering fra oss med tips, videoer, artikkler og nyheter? Abonner på vårt nyhetsbrev!

KONTAKT:

14 + 13 =